STRONA GŁÓWNA / O FOLWARKU / PLAN FOLWARKU

PLAN FOLWARKU

mapa folwarku 1 2 3 4 4 4 5 6 7 8 8 9 10 10 10 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 wc wc
Brama powitalna
1

Brama powitalna

Tutaj każde dziecko znajdzie coś dla siebie. Miejsce na wspaniałą zabawę z rówieśnikami.

Źródło
2

Źródło

Jest tutaj źródło czystej wody pitnej. Przy źródełku serwujemy piwo żywe, kompot lub sok tłoczony

Wędzarnia - Grill
3

Wędzarnia - Grill

W budynku z Grillem będzie można posmakować grillowanych potraw (takich jak mięsa, ryby, owoce morza, warzywa) oraz uczestniczyć w wędzeniu w dostępnych, prawdziwych wędzarniach opalanych drewnem bukowym, dębowym lub drzewami owocowymi.


Wędzenie będzie odbywało się w sposób tradycyjny „zimnym” lub „gorącym” dymem. Przykładowo wędzenie plastrów łososia lub półgęsków w sposób „na zimno” trwa 3 doby a wędzenie świeżych ryb np. pstrągów w gorącym dymie ok. 1 godziny. Wędzarnie będzie można także wynająć w całości i wykorzystywać na własne potrzeby. Każdy może sam przygotować, zamarynować wędliny, ryby, mięsa i samemu uwędzić swoje wyroby. Grill będzie pracował na węglu drzewnym (żar) przygotowywanym na miejscu, tuż przed grillowaniem. Można przekonać się, jak smaczne może być grillowane, dobre mięso, z dodatkiem tylko morskiej soli.

Kuchnia i jadalnie
4

Kuchnia i jadalnie

Dom Chleba
5

Dom Chleba

W Domu Chleba będziemy przygotowywać na bieżąco chleb i wypiekać go w piecu sabatnikowym opalanym drewnem.
Uczestnik wypieku sam będzie miał możliwość uformować chleb lub bułki i dopilnować procesu pieczenia, oczywiście z pomocą naszego, doświadczonego piekarza. Można będzie zrobić ciasto kruche lub drożdżowe z owocami z masła, mąki i cukru, z prawdziwą kruszonką, upiec w tym piecu i zobaczyć, jak dobrze to może smakować.

Wybudowaliśmy także tradycyjny, kopułowy piec opalany drewnem, aby przywrócić tradycję posilania się podpłomykami. Nasi goście będą mogli uczestniczyć w tworzeniu swoich podpłomyków wybierając z możliwych wariantów:
- podpłomyk naturalny z solą i ziołami
- wytrawny: z mięsiwem, warzywami, serami
- na słodko: z bakaliami, miodem, owocami

W Domu Chleba będą prowadzone szkolenia dla młodzieży, jak również dorosłych, aby mogli nauczyć się, jak w prosty sposób przygotować dla siebie i rodziny podstawowy posiłek. Tutaj można będzie posilić się pajdą z masłem, śmietaną i cukrem, miodem czy smalcem.
 

Słodki domek
6

Słodki domek

W Słodkim Domu goście będą mieli możliwość tworzenia i kosztowania słodyczy.
Będzie można zobaczyć, jak przygotowuje się lody śmietankowe czy owocowe. Maszyna do lodów daje możliwość obserwacji, w jaki sposób zamrażają się lody. Chętni będą mogli skosztować i spróbować lodów prosto z maszyny. W domku tym będziemy mogli wspólne zrobić ciasteczka, przygotować i ozdobić tort, wymodelować z marcepana różne, bajecznie kolorowe figurki, zobaczyć, jak temperuje się czekoladę i jak formuje się czekoladki i inne czekoladowe przysmaki. Tutaj będzie też można uczestniczyć w przygotowaniu świątecznego kajmaku czy zdobionych pierników na choinkę.

Palarnia kawy
7

Palarnia kawy

Palarnia kawy to raj dla smakoszy.


Będzie tu można spróbować wyjątkowych ziaren sprowadzanych z różnych stron świata, wybieranych przez certyfikowanego Q Gradera. Palarnia Kawy to mini laboratorium, gdzie będzie można zobaczyć cały proces pracy z kawowym ziarnem od wypalania w małym, tradycyjnym piecu, przez tworzenie mieszanek (tak zwanych blendów) po zaparzanie. Tutaj będzie się można nauczyć różnych sposobów parzenia kawy tak, by wydobyć pełnię jej aromatu a także poznać pod okiem specjalisty procedurę cuppingu stosowaną do oceny jakości i smaku kawy.

Scena i miejsce do tańczenia
8

Scena i miejsce do tańczenia

Ogród wodny
9

Ogród wodny

Przeróżne kompozycje roślinności rosnących na polach i łąkach, w komponowane w małe jeziorko.

Altany
10

Altany

11

Samotnia - kapliczka

Ogród piknikowy
12

Ogród piknikowy

Rybka
13

Rybka

W chacie Rybka poznamy różne metody przygotowywania posiłków z ryby. Będą ryby smażone, gotowane, w zalewie. Nauczymy także chętnych, jak ryby filetować i przygotować do zjedzenia.

Pyza
14

Pyza

W chacie Pyza poznamy metody przygotowania pierogów i makowych klusek, naleśników czy racuchów.
Odwiedzający nas goście będą mieli możliwość samodzielnego zagniecenia prawdziwego makaronu z mąki i jajek, wałkowania go, przygotowania do ugotowania i doprawienia np. najprostszym sosem z ziół i oliwy czy wyszukanym farszem.

Gąska
15

Gąska

Gąska to chata, gdzie swoje królestwo mają posiłki przygotowywane z mięsa drobiowego.
Tutaj będzie można przypomnieć sobie, jak smakuje kurczak chowany na otwartej przestrzeni i na trawie, a także posmakować kaczki przygotowanej w różny, ale prosty sposób np. rosół z dzikiej kaczki czy pieczone kacze piersi. Ukoronowaniem smaku może być pieczona gęś, której symbol występuje w logo Folwarku i ten posiłek jest daniem koronnym Folwarku. Będziemy smakować gęsi tradycyjnych – polskich: kołudzkiej i rypińskiej. Nie zabraknie także dzikiego ptactwa: kuropatw, bażantów czy perliczek.

Prażonka - Czulent
16

Prażonka - Czulent

Chata Prażonka i Czulent to powrót do tradycyjnych dań jednogarnkowych, przygotowywanych w bardzo prosty sposób, a wyśmienitych razem ze zsiadłym mlekiem z mleka niepasteryzowanego czy maślanką ze świeżego masła.
Przy tej chacie będzie można wspólnie biesiadować przy ognisku na otwartej przestrzeni.

Rożen
17

Rożen

Zwierzyniec
18

Zwierzyniec

Dodatkową atrakcją jest zwierzyniec z typowo wiejskimi zwierzętami (gęsi, kury, ptactwo, alpaki, osły, świnie, kozy, owce, króliki).

Dom Biesiadny
19

Dom Biesiadny

Oprócz sali bankietowej w stylu boho, w budynku znajduje się przytulna kawiarnia oraz pensjonat, w którym można przenocować gości.

Pensjonat
20

Pensjonat

Dziecięcy Raj - Plac Zabaw
21

Dziecięcy Raj - Plac Zabaw

Tutaj każde dziecko znajdzie coś dla siebie. Miejsce na wspaniałą zabawę z rówieśnikami.

22

Dom Gospodarza

cookie