Logo Folwarku
Consonni

Mapa folwarku

Wędzarnia - Grill

W budynku z Grillem będzie można posmakować grillowanych potraw (takich jak mięsa, ryby, owoce morza, warzywa) oraz uczestniczyć w wędzeniu w dostępnych, prawdziwych wędzarniach opalanych drewnem bukowym, dębowym lub drzewami owocowymi.

Wędzenie będzie odbywało się w sposób tradycyjny „zimnym” lub „gorącym” dymem. Przykładowo wędzenie plastrów łososia lub półgęsków w sposób „na zimno” trwa 3 doby a wędzenie świeżych ryb np. pstrągów w gorącym dymie ok. 1 godziny. Wędzarnie będzie można także wynająć w całości i wykorzystywać na własne potrzeby. Każdy może sam przygotować, zamarynować wędliny, ryby, mięsa i samemu uwędzić swoje wyroby. Grill będzie pracował na węglu drzewnym (żar) przygotowywanym na miejscu, tuż przed grillowaniem. Można przekonać się, jak smaczne może być grillowane, dobre mięso, z dodatkiem tylko morskiej soli.