STRONA GŁÓWNA / FOLWARKOWE MENU

FOLWARKOWE MENU

Zapraszamy do Folwarku Kamyk - nasze menu standardowe menu obowiązuje w soboty i niedziele,
dodatkowo w wybrane niedziele i święta dostępne są dania tematyczne.
Więcej informacji o nadchodzących świętach w zakładce wydarzenia

Co zjeść w Folwarku?

Gęś pieczona

Gęś pieczona

Gęś z chowu naturalnego, swobodnie wypasana na Folwarkowych łąkach, pieczona w żeliwnych gęsiarkach, przed podaniem konfitowana.
Gęś możemy kupić w naszym sklepie Folwark Kamyk w Częstochowie lub zamówić w Kamyku.

Pizza

Pizza

Pizza z pieca palonego drewnem to powrót do korzeni. Wymaga o wiele więcej pracy
i umiejętności. Wielu uważa, że kto jej spróbuje, innej już jeść nie będzie chciał. Idealna powinna być zarówno miękka, jak i chrupiąca.

W Folwarku Kamyk wypiekamy także podpłomyki, chleby i ciasta drożdżowe!

Stek wołowy

Stek wołowy

Wybieramy najlepsze części mięsa wołowego nadające się na steki. Mięso pochodzi z odpowiedniej rasy bydła mięsnego.

Zanim przygotujemy rostbef, antrykot, polędwicę czy kotlety z udźca, mięso jest odpowiednio przechowywane w dojrzewalni, w ściśle określonych warunkach. Wyjątkowy smak naszych steków uzyskujemy piekąc je w piecu opalanym drewnem.

Chleb z sabatnika

Chleb z sabatnika

Świeży, chrupiący chleb ze złocistą skórką, na naturalnym zakwasie, ręcznie wyrabiany.

Nasze chleby i ciasta pieczemy jak bywało dawniej na wsi, w piecu opalanym drewnem.

Piwo żywe

Piwo żywe

Amber naturalny to niepasteryzowane, filtrowane piwo typu lager, o wysokim ekstrakcie słodu, ma bogaty głęboki i wyrazisty smak.

Powstaje tradycyjną metodą warzenia wyłącznie ze słodu jęczniennego, chmielu i polodowcowej wody.

Pstrąg wędzony

Pstrąg wędzony

Ryba z małej hodowli z naszych okolic dostarczana tuż po złowieniu, przyprawiana i wędzona powoli.

Pstrąga możemy kupić w naszym sklepie Folwark Kamyk w Częstochowie lub zamówić w Kamyku.

Prosie pieczone

Prosie pieczone

Hodowane w gospodarstwie rodzinnym, żywione na ziemniakach.

Przed pieczeniem nadziewane całym karczkiem, schabem i golonką z ziołami. Prosiaka mogą Państwo zamówić na dowolną okazję w Folwarku Kamyk z 3 dniowym wyprzedzeniem.

Placek drożdżowy

Placek drożdżowy

Pachnące maślane ciasto, z dużą ilością masła i świeżych żółtek, posypane słodką kruszonką.

W sezonie ciasto wypiekane z owocami z naszego sadu. Ciasto można zabrać ciepłe do domu lub skosztować z naszymi rzemieślniczymi lodami!

cookie